Bitcoin mint hivatalos fizetőeszköz? A salvadori gyakorlat bemutatása - Vinkóczi, Tamás; Nagy, Gábor (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2023)
A kriptovalutákra egyesek befektetésként tekintenek, míg mások – a fogalmak differenciálódását figyelmen kívül hagyva – a 21. század új fiat pénzét vélik felfedezni bennük. A tanulmány célja Salvador példáján keresztül – bizonyos mértékű társadalmi adaptáció és a szükséges infrastrukturális feltételek feltárása mentén – bemutatni a Bitcoin mint hivatalos fizetőeszköz(2021 óta) lakossági használatban történő alkalmazhatóságát. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a lokális tényezők, mint a kormányzat gondolkodásmódja, az alkalmazott kommunikáció, az aktuális gazdasági-társadalmi helyzet, vagy az energiaellátás jelentősen befolyásolhatják a Bitcoin hivatalos fizetőeszközként történő bevetetésének nemzetközi és helyi megítélését, illetve hatásait. A lakossági bizalom fenntartását és javítását érdemes szem előtt tartani az említett tényezők kormányzati döntéshozatalba való tudatos beépítésével, mivel már a kriptovalutákban rejlő volatilitási kockázat is egy alapvető bizalmatlansággal teli alaphangulatot teremtett az országban. A salvadori kísérlet fontos kérdések feltárását, illetve lényeges megállapítások felderítését teszi lehetővé, így biztosítva az esetleges későbbi próbálkozásokmegalapozottabb véghezvitelét.