Az egészségügyi dolgozók területi eloszlása Magyarországon: mintázatok, okok és különböző narratívák - Pál, Viktor; Fabula, Szabolcs; Ilcsikné Makra, Zsófia; Uzzoli, Annamária (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2022)
A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan Magyarországon is megfigyelhető az egészségügyi szakemberek hiánya és egyenlőtlen térbeli eloszlása, melyek jellemzőiről és okairól azonban korlátozott információk állnak rendelkezésre. A tanulmány célja (1) megvizsgálni, hogy az egészségügyi szakemberek térbeli eloszlása milyen jellegű egyenlőtlenségeket mutat Magyarországon, illetve (2) feltárni, hogy a politikai döntéshozók és az egészségügyi szakemberek miként vélekednek az egészségügyi dolgozók hiányáról és egyenlőtlen területi eloszlásáról. A fenti célok elérését egyrészt különböző statisztikai módszerek alkalmazása tette lehetővé, a járási szintű egészségügyi humánerőforrás-adatok és más társadalmi-gazdasági mutatók felhasználásával, másrészt politikai dokumentumok tartalomelemzésére és magyar egészségügyi szakemberekkel készített interjúkra került sor. Az eredmények alapján megállapítható, hogy Magyarországon az egészségügyi dolgozók térbeli eloszlásában a településhierarchiának nagyobb szerepe van, mint a regionális centrum–periféria viszonyoknak. Összességében Magyarországon a fejlesztéspolitikának érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítania az egészségügyi munkaerő térbeli eloszlásában megmutatkozó egyenlőtlenségekre és az azokat befolyásoló tényezőkre, így például a helyi sajátosságok szerepére az érintett szakemberek megtartásában és mobilitásában.