A politikai katalanizmus első sikerei Katalóniában, a Mancomunitat - Szabó Győri, Róbert (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2021)
A tanulmány eredeti megjelenése az alábbi monográfia egyik fejezete: Győri Szabó Róbert (2021): Katalónia - a függetlenség álma. Osiris, Budapest.A tanulmány témája a manapság rendkívül erőteljes katalanizmus kevéssé ismert előtörténetének politikatörténeti bemutatása és elemzése. A 19. század utolsó harmadában kibontakozó katalán nacionalizmus első igazi sikere a Spanyolországba való teljes betagoltság kétszáz éve után az 1914-ben felálló, és néhány évig működő félautonómia, a Mancomunitat időszaka volt. A Katalónia közigazgatási szétdaraboltságát megszüntető, a négy katalán provincia közös szerveként működő intézmény a modernizálást és a kulturális, nemzeti önazonosság erősítését tartotta fő feladatának, iskolákat létesített, fejlesztette az infrastruktúrát, de ez még távolt állt a teljes autonómiától. Azonban ez a részleges, szerény belső önállóság sem ért meg hosszú időt, mert a 20-as évek spanyolosító, központosító diktatúrája megszüntette. A Mancomunitat működése azonban így is igazolta, hogy a katalánok képesek a hatékony önkormányzásra, ez a tanulmány fő következtetése is.