Verseny és fragmentáltság a Budapesti agglomerációban – Kinek az érdeke a metropolisz térség fejlődése? - Somlyódyné Pfeil, Edit (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2021)
A téma aktualitását az adja, hogy 2012 óta a Budapesti agglomeráció léte több szempontból is bizonytalanná vált, s mára Magyarország egyetlen metropolisztérségének tervezése és fejlesztése két egymástól elválasztott NUTS2-es régióban zajlik. Mindeközben a térség versenyképességéhez vitathatatlanul országos érdek fűződik, aminek kormányzási aspektusát teszi vizsgálat tárgyává a tanulmány. Egyrészt feltárja a nagyvárosi térség intézményesítésének történeti ívét és rávilágít az egységes kormányzás külső feltételeinek fokozatos megszűnésére. Másrészt egy empirikus kutatás segítségével prezentálja a térségen belüli együttműködési hajlandóság hiányát, illetve annak magyarázó okait. Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a négyes szereplői kör, a főváros, a kormány, az agglomerációs települések és a megyei önkormányzat egyikének sincs szándéka egy nagyformátumúm kormányzó szerv létrehozására a metropolisztérségben. Ez a körülmény pedig a fővárosim régió nemzetközi és gazdasági szerepét erősen ronthatja a jövőre nézve.