Bioüzemanyag – megoldás vagy epizódszereplő - Imre, Gabriella; Remsei, Sándor; Szigeti, Cecília (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
Az Európai Unióban elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a nagyarányú kőolajfüggőség irányította a bioüzemanyagokban rejlő lehetőségekre a politikai döntéshozók figyelmét. A tanulmány uniós statisztikai adatok segítségével megvizsgálja, hogy a bioüzemanyag-termelés ezredforduló óta bekövetkezett növekedése mérsékelte-e a kőolajfelhasználáshoz kötődő ellátásbiztonsági és környezeti kockázatokat. Ezt követően a tanulmány áttekinti az uniós a szabályozás jelenlegi kereteit és bemutatja, hogy a bioüzemanyagokkal kapcsolatban hangoztatott (elsősorban közvetett földhasználati változásra vonatkozó) kritikák hatására milyen új szabályozás született 2018 júniusában. Az elfogadott új irányelv (RED II) arról tanúskodik, hogy az EU a bioüzemanyag- előállításban az első generációs bioüzemanyagok támogatásának fokozatos kivezetése révén egy környezetbarátabb struktúra felé kíván elmozdulni. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk a bioüzemanyag-felhasználás EU-beli jövőjéről, külön fejezet foglalkozik az árufuvarozást és tömegközlekedést érintő uniós célkitűzésekkel és az autóiparban küszöbön álló változásokkal.