Műhely rendszerű termelés anyagmozgatási igényeinek sajátosságai - Ferenczi, Balázs; Németh, Péter (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A funkcionális elrendezésű termelési rendszerek előnye, hogy rendkívül rugalmas gyártási tevékenységet tesznek lehetővé. Anyagmozgatási igényük más termelési rendszerekkel összehasonlítva ugyanakkor magasabb és kevésbé kiszámítható. A rendszer speciális körülményein keresztül a kiszolgálási színvonal és a termelési rendszer veszteségei közötti összefüggést vizsgáljuk. A termelő berendezés ciklusideje meghatározó a kiszolgálási igény szempontjából. A szűkös erőforrások szakirodalmának feldolgozása után bevezetésre került a tartalékidő fogalma és képletek készültek az egyes gyártó berendezések várakozási költségének meghatározására. Ezzel kiszámolható, hogy egy adott gyártó berendezés adott körülmények között milyen mértékű gyártási veszteséget fog szenvedni, az anyagmozgatási rendszer követeztében. Ennek jelentősége, hogy közvetlen kapcsolat teremthető az anyagmozgatási tevékenység sajátosságai és a gyártási tevékenység veszteségei között. Az elemzés alapján a gyártó berendezésnél külön anyagmozgatási egységben elhelyezett puffer nagyban csökkenti a kiszolgálás miatti gépállás veszteségek költségeit. Amennyiben az adott gyártó berendezés terhelése és a teljes gyártási rendszer terhelése között különbség van, az így kialakuló tartalékidő valós költség növekedés nélkül felhasználható az anyagmozgatási feladatok elvégzésére.