Az autonóm, önvezető technológiák elterjedésének társadalmi következményei – kérdések, dilemmák és szempontok - Csizmadia, Zoltán (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A tanulmány célja az önvezető járművek társadalmi megítélésének és várható következményeinek témakörében tervezett lakossági kérdőíves empirikus felmérés elméleti-fogalmi és tartalmi megalapozása. Tágabb összefüggésrendszerben vizsgálja a technológia és társadalom, a tárgyi- és a társas világ interakciójának és integrációjának társadalomelméleti kérdéseit. Rávilágít a társadalomtudományi, és főként a szociológiai kutatási látószög kitágulására, új vizsgálati irányok megjelenésére, a társadalmi mező egyre jelentősebb transzformációjára. Erre építve, a kölcsönhatás egyik mintaadó eseteként, az önvezető járművek elterjedésének várható társadalmi hatásai kerülnek a fókuszpontba. A nemzetközi és hazai szakirodalom feldolgozásán keresztül bemutatja a hatásrendszer komponenseit (dimenziók), azok szerkezeti és logikai összefüggéseit (mennyire összetett a hatásrendszer), a legfrissebb prognózisokban megjelenő konkrét hatáselemeket (mi látható már most a várható következményekből), valamint felvillant néhány gondolatot a merőben új problémák és kutatási lehetőségek egyre bővülő tárházából (pl. gépi döntéshozatal erkölcsi vonatkozásai).