A klaszterkommunikáció és határterületei kutatásának kurrens témái: felvetések és bepillantás a szakirodalomba - Borgulya, Ágnes; Kovács, Éva (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2018)
A klaszterek kommunikációjának kutatása elmarad a klaszterek működése és a klaszterekből származó előnyök kutatása mögött. A viszonylag kevés vizsgálat között leggyakoribbak a klaszterek marketingkommunikációjára, a kommunikáció eszköztárára, ezen belül az info-kommunikációs eszközökre, a közösségi médiára, és a kommunikáció eredményességét befolyásoló tényezőkre irányuló kutatások. Különösen kevés kutatás fókuszál a klasztereken belüli (klaszter-intern) kommunikációra. Vannak azonban olyan, főként a szervezetpszichológiához, a szociálpszichológiához és az infokommunikációhoz tartozó határtudományi vizsgálatok, amelyek a klaszterek egyéb aspektusaira, és nem a kommunikációra vonatkoznak, ennek ellenére fontos adalékokat szolgáltatnak a klaszterek kommunikációja kutatásához is. A kutatások egy része az informális közösségi kapcsolatok előfeltételeit, következményeit, az információ- és tudásátadás meghatározóit tárja fel. A hálózatkutatás a kapcsolati struktúrákat és a kapcsolatok jellemzőit fürkészi, az info-kommunikáció kutatása pedig az eszköz oldaláról közelíti a klasztertémát. Feltáratlan területek a klaszterstratégiák megvalósítása és a kommunikáció közötti összefüggések, az iparági egyezések és különbségek, valamint a nemzetközi klaszterek kommunikációjának a jellemzői. A határterületi és a klaszterkutatások összekapcsolása, a kevéssé kutatott területek feltárása az elkövetkező évtizedben jelentős előrelépést hozhatnak a klaszterkommunikáció behatóbb megismerésében. Tanulmányunk ilyen kutatások irányába kívánja felkelteni az érdeklődést.