Az esélyhátrányok halmozódásának területi jellegzetességei és hatása a foglalkoztathatóságra Magyarországon - Alpek B., Levente; Tésits, Róbert (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2018)
A vizsgálat célja annak feltárása, hogy a 2007 és 2015 közötti időszakban kialakult gazdasági helyzetben az egyes munkaerőpiaci esélyhátrányok milyen kölcsönhatásokon keresztül korlátozták az álláskeresők elhelyezkedését és foglalkoztathatóságát, munkaerőpiaci-területi esélyeit. A vizsgálat célcsoportja a tartósan álláskeresők, az 50 év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, a megváltozott munkaképességűek és a pályakezdők. A munkanélküliség és a multiplikáció országos szintű vizsgálata mellett a kutatás eredményei rámutattak, hogy az egyes esélyhátrányok eltérő mechanizmusokon keresztül befolyásolják az álláskeresői csoportok lehetőségeit, a halmozottan hátrányos helyzetű státusz rögzülését. Ezen halmozódási hatások differenciáltan érintik a tér különböző szegmenseit és nehezítik az elsődleges munkaerőpiaci (re)integrációt.