A tudományos és innovációs parkok szerepe a tudásgazdaság és az innovációs ökoszisztéma fejlesztésében - Vasvári, Bálint; Mayer, Gábor; Vasa, László (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2020)
A tudásalapú gazdasági fejlődés és innovációs ökoszisztéma építés katalizálásában a hazai felsőoktatási intézmények új, kiemelt szerepet kapnak a következő években. Az egyetemekre épülő helyi innovációs ökoszisztéma és annak infrastrukturális eleme, a tudományos és innovációs park meghatározó eszközként szolgálja majd a helyi gazdaság fejlődését. Az egyetemek és kutatóintézetek, valamint az innovatív ipar közötti kapcsolatrendszer megerősödésének kulcs tényezője lesz a sikeres tudás- és technológia transzfer tevékenység. A tanulmány a hazai innovációs ökoszisztéma építése és a tudományos és innovációs parkok létrehozása szempontjából releváns két nemzetközi példát vizsgál (Bolzano Science Park, Singapore Science Park), az egyes jó gyakorlatok adaptálható elemeit keresve. A szerzők helyszíni tanulmányútján a parkok menedzsmentjével, technológiatranszfer tevékenységekkel foglalkozó munkatársaival folytatott személyes interjúkon és a parkok bejárása során szerzett közvetlen tapasztalatokon alapuló esettanulmányok célja a parkok létesítési körülményeinek feltárása, illetve azok innovációs ökoszisztéma építési eszközeinek megismerése.