A digitális vállalkozások adóztatásának problémái - Ambrus, Rita Anna (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2020)
A technológiai szektorba tartozó vállalkozások piaci részesedése folyamatosan növekszik.A digitális tevékenységek térhódítása új kihívások elé állította a piaci szereplőket, a kormányzati szektort és a nemzetközi szervezeteket is; szó szerint új platformot nyitva az adóelkerülésre, hozzájárulva az agresszív adótervezési módszerek körének bővüléséhez.A tanulmány összefoglalja a digitális gazdaság adóztatása során felmerülő főbb problémákat és felvázolja a nemzetközi adójogi szabályozás, valamint az országok szintjén megvalósítható beavatkozás alternatíváit. Rávilágít azokra a korlátokra is, amelyek az adóelkerülés lehetőségét mérséklő új szabályok bevezetését akadályozzák.