Város és egyetem közös fejlődése Dunaújváros és a Dunaújvárosi Egyetem példáján - Nagy, Gáborné; András, István; Konczosné Szombathelyi, Márta (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2023)
A tanulmány célja Dunaújváros létrejöttének térre gyakorolt hatásának bemutatása, középpontba helyezve az egyetem szerepét. Fő kérdése, hogy milyen sajátosságok jelentkeznek a városi tér fejlesztésének változásának eredményeként a napjainkra létrejött Dunaújvárosi Egyetem vonatkozásában? A téma relevanciáját a regionális fejlődés, mint helyalapú endogén irányzat adja. A vizsgálat módszere a dokumentum- és tartalomelemzés. A feldolgozott információk rámutatnak arra, hogy egy új iparág megjelenése intenzív városnövekedést idézett elő, amellyel egyidőben egy új „tér” is helyet kapott a város életében. Azzal, hogy megépült a Dunai Vasmű és Dunaújváros, a fejlesztések hatására megjelent a felsőoktatás is, mint új szereplő. A folyamat által a város a magyaroroszági felsőoktatási tér részévé vált, amely túlmutat a szocialista (ipar-) városok fejlődésén, hiszen Ajka, Kazincbarcika, Komló, Tiszaújváros, Várpalota, Oroszlány és Martfű esetében önálló felsőoktatási intézmény nincsen jelen. A tanulmány rámutat arra, hogy a város létrehozása különböző kihívások elé állította a helyi környezetet (ökológiát), társadalmat, gazdaságot, ipart, munkaerőpiacot és oktatást. Érdemes kiemelni, hogy a környezeti szemlélet a beruházás tervezésekor már megmutatkozott. Megállapításra került, hogy az Enyedi-féle városnövekedési szakasz értelmezése csak részben valósulhatott meg Dunaújváros vonatkozásában. Fontos kiemelni, hogy a Kohászati Technikum mint a Dunaújvárosi Egyetem jogelődje túlnőtt önmagán. Története, fejlődése, hatása, emelkedése, útkeresése a város – tér – felsőoktatás vonatkozásában gondolatébresztőként szolgál, amely a jövőben a beágyazódás folyamatának mélyebb és célzottabb vizsgálatával segítheti lendületes stratégia kidolgozását. A tanulmány a városfejlődéssel, hely alapú endogén irányzatokkal és az ott betöltött felsőoktatás szerep iránt érdeklődő kutatók számára lehet hasznos, és rámutathat a különböző diszciplínákban végezhető átható elemzések szükségességére.