Pénzügyi és nem pénzügyi célok és teljesítménymutatók hazai családi borászatok felmérése tükrében - Németh, Krisztina; Németh, Szilárd; Heidrich, Balázs; Vajodvich, Nóra (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2022)
Mivel a borászati ágazat sok országban – így Magyarországon is – jelentős kulturális és gazdasági értéket képvisel. A tanulmány a hazai családi borászatok teljesítményének témakörét vizsgálja. A nemzetközi és magyar szakirodalom alapján strukturáltan bemutatásra kerül, hogyan értelmezhető és vizsgálható a borászatok teljesítménye. A feltáró jellegű kvalitatív kutatás – mely 10 borvidékre kiterjedően, 21 hazai családi borászat bevonásával lefolytatott félig strukturált interjú adataira épít – a hazai családi borászatok céljainak és teljesítménydimenzióinak feltérképezésére irányult. A Basco nevéhez fűződő családi vállalkozások célrendszerét klasszifikáló modell borászati mintán való alkalmazása segítségével azonosításra kerültek a legjellemzőbb pénzügyi- és nem-pénzügyi célok, illetve azok a teljesítménymutatók, amelyek a célelérés nyomon követését szolgálják a hazai gyakorlatban. A tanulmány feltáró kutatásként definiálható, amely további vizsgálatok kiindulópontja lehet a magyar borászatok teljesítményének megértése és javítása érdekében.