Az energia és megújuló energia termelésének és felhasználásának aktualitásai, várható tendenciái a világon és az EU-ban - Hollósy, Zsolt; Kiss, Lívia Benita; Poór, Judit (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2021)
Az éghajlatváltozás közismert negatív hatásainak mérséklése miatt is lényegesn a megújuló energia – termelés és felhasználás –, aminek jelentősége a jövőben várhatóan tovább fokozódik. A tanulmány a világ és kiemelten az Európai Uniós országok (EU-27) körében tekinti át a megújuló energiatermeléssel és energiafelhasználással kapcsolatos legfrissebb statisztikákat. Bemutatja az EU-27 vállalásait a megújuló energia részarányát illetően és azt, hogy a korábbi vállalások 2018-ban hogyan teljesültek. A világ megújuló energiatermelésének aránya a teljes energiatermelésen belül 2018-ban nőtt az előző évhez képest, bár e növekedés az elmúlt 10 év átlagos növekedése alatt maradt. Az EU-27 tagországaiban 2018-ban a megújuló energia részaránya a végső energiafogyasztásból 18,9% volt. A tanulmány célja az EU helyzetének vizsgálata az energia és a megújuló energia termelés és felhasználás szempontjából globális kitekintés mellett. A publikáció érdeklődésre számot tartó lehet mind a téma iránt érdeklődő szakemberek, valamint a laikusok szempontjából. Az előbbiek számára elsősorban az aktuális statisztikák, nemzetközi szakirodalmak jelenthetnek új információt, az utóbbiaknak a környezettudatos gondolkodásmód térnyerése miatt lehet fontos. Ezen túlmenően az energiagazdálkodással kapcsolatos jogszabályalkotók figyelmére is számot tarthat a cikk.