Egy magyarországi magánegészségügyi szolgáltató vállalat fenntartható gazdasági működésének pénzügyi vizsgálata I. - Katits, Etelka; Magyari, Katinka; Varga, Zsuzsanna; Beranek, László (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2021)
Az egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatók fenntartható működésének alapfeltétele a pénzügyileg megfelelő működés. Ez különösen fontos azoknál az egészségügyi magáncégeknél, amelyek kizárólag a betegek által megfizetett bevételből gazdálkodnak, ugyanakkor a közfinanszírozott szolgáltatók üzemi stabilitásához is elengedhetetlen. Egy vállalat pénzügyi folyamatainak elemzése a magánegészségügyi szolgáltatók esetében Magyarországon eddig kevésbé volt hangsúlyos. A fenntartható pénzügyi folyamatok ugyanakkor alapvetően meghatározzák egy vállalat pénztermelő képességét, értékét, gazdaságos, fenntartható működését. Egy egészségügyi magáncég fenntartható pénzügyi működése pedig az egészségügyi közfeladat-ellátásra való alkalmasságának is alapfeltétele. A tanulmányban ennek a pénzügyi vizsgálatnak egyik lehetőségéről lesz szó. Egy véletlenszerűen választott egészségügyi magáncég vizsgálata a versenytársaival összehasonlítva történik. Cél: a közzétett éves beszámoló hagyományos számviteli elemzését meghaladó mono- és multikauzális ok-okozati összefüggéseket feltáró pénzügyi vizsgálat 2017 és 2019 között. A választott vállalat életszakasz azonosítása indokolja a FINel pénzügyi szakértői rendszer alkalmazását. A kifejtés az esettanulmány feldolgozás négylépcsős logikája szerint történik. A téma bemutatása két részben valósul meg: a tanulmány feltárja a vizsgált vállalat környezeti jellemzőit, azonosítja a gazdálkodása erős és gyenge pontjait, valamint pénzügyi diagnózist ad.