A magyarországi kiskereskedelmi élelmiszerellátás főbb jellemzői és az aprófalvak ellátási problémái, lehetőségei a 21. században - Szabó, Pál; Kabai, Gergely; Fekete, Károly (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A tanulmány témája a magyarországi kiskereskedelmi élelmiszerellátás főbb ágazati és területi jellemzőinek átfogó bemutatása, valamint az aprófalvak vonatkozó problémáinak taglalása a XXI. században. A témának sokoldalú tudományos kutathatósága és aktualitása van, és ebben a speciális hazai területi vonatkozások, konkrétan az EU és posztszocializmus külön értelmezhető. A tanulmányban először a kínálati és a keresleti oldal jelenik meg, ágazati és területi szempontból is elemezve. Előbbiben egyrészt a kiskereskedelem fokozódó koncentrációja érzékelhető külföldi tulajdonú üzletláncok formájában. Ezen túl megjelennek a kiskereskedelmi ellátottság területi, települési különbségei, főként a kisebb települések hátrányai, a településhierarchia meghatározó volta, a fizetőképes kereslet által meghatározott sűrűségi különbségek, valamint egyes területi társadalmi differenciák (szuburbanizáció, turizmus stb.). Utóbbinál a lakosság vásárlási szokásainak átalakulása és a vásárlóerő ismert regionális különbségei, valamint a falu-város differencia rajzolódik ki élesen. Külön megjelenik az aprófalvak vonatkozó társadalmi jellemzőinek elemzése és a helyi boltok fokozatos megszűnésének okai. Az utolsó fejezetben, szakirodalmi példák logikai rendszerezése alapján kerülnek bemutatásra a kritikus fennmaradás és a megszűnés problémájára adott, illetve adható válaszlehetőségek, külön értékelve benne a magyarországi dimenziókat. Az összegzésben a hazai vonatkozó szakpolitikai elemek jelennek meg.