Mennyivel járulhatnak hozzá a fesztiválok a gazdaság teljesítményéhez? – Módszertani megközelítések és gyakorlati alkalmazás - Solt, Katalin; Koppány, Krisztián; Hunyadi, Zsuzsanna (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A tanulmány célja egy, a fesztiválok gazdasági teljesítményhez való hozzájárulásainak kimutatására kidolgozott, és néhány közepes méretű magyarországi fesztivál vizsgálata során már ki is próbált elemzési eljárás bemutatása. A módszer a közönség és a fesztiválszervezők költéseinek, bevételeinek és ráfordításainak kérdőíves, illetve számítógépes űrlapokkal és szakmai konzultációkkal támogatott lekérdezésén alapul. A fesztivál által bevonzott közvetlen kiadások adataiból a gazdasági hatáselemzés területén széles körben alkalmazott input-output módszer segítségével becsüljük meg a gazdaság más szektoraira is tovagyűrűző, közvetett hatásokat. A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) folyó, félidőben tartó kutatás célja, hogy a projekt végére egy nemzetgazdasági, megyei és turisztikai hatások becslésére egyaránt alkalmas módszertan és a gyakorlatban is alkalmazható, több fesztiválon kipróbált modell álljon rendelkezésre. Ezzel nemcsak az egyes fesztiválok gazdasági hatásai értékelhetők és vethetők össze objektív módon, hanem akár a teljes fesztiválágazat gazdasági súlya, országos és területi gazdasági teljesítményhez való hozzájárulása is felmérhető.