A Modern Városok Program mint fejlesztéspolitikai rezsim helye a magyar területfejlesztési politikában - Faragó, László (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A tanulmány a Modern Város Program (MVP) kapcsán értelmezi a fejlesztéspolitikai rezsim fogalmát: a hatalom érvényesítésének olyan intézményi konfigurációját, amelyben a különféle intézmények közös cél érdekében együttműködnek. Ennek egyik legfontosabb alkategóriája a városi rezsim. Az állami és a városi feladatok teljesítését egyaránt elősegíthetik a kormányzat és a városok között kötött támogatási szerződések („tervszerződések”). Az MVP létjogosultságát alátámasztja, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikájának a középpontjában is a városok, a városi térségek vannak. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy az uniós támogatások arányos részét a várostérségekben használják fel. A hálózatelméleti kutatások megerősítik, hogy központi kormányoknak nem egy-egy várost, települést kell fejleszteni, hanem a településhálózat egészét. A megyei jogú városok fejlesztése/támogatása is csak az országos településhálózati szerepköröknek megfelelően történhet. A központi városfejlesztési politikának a városokat és térségeiket egységben kell kezelnie, ami segíti a város-falu dichotómia oldását is. A tanulmány a MVP továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatokkal zárul.