Biológiai úton lebomló szerves hulladékok komposztálása és a komposztok hasznosulása a talajban - Beke, Dóra; Pólyáné Hanusz, Borbála; Németh-Torkos, Anett Szilvia (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
A biológiai eredetű hulladékokra erőforrásként kell tekinteni. Egyre növekszik jelentőségük, hiszen fontos növényi tápanyagokat tartalmaznak (nitrogén N, foszfor P, kálium K). Széntartalmuk egyrészt a komposzt humuszban kötött állapota miatt nem terheli CO2 kibocsátással a légkört, másrészt a táphumusz által serkenti a talajéletet, növeli a termőképességet és az erózióval szembeni ellenálló képességet. Az így nyert trágya alkalmazásával csökkenhet a műtrágya-felhasználás, a humusz szénmegkötő képessége hozzájárul a klímavédelemhez. Komposztálásuk révén a tárolás során keletkező üvegházhatású gázok termelődése elkerülhető és olyan termék képződik, melynek segítségével a növényi tápanyagok és a szén a természetes körforgásba visszailleszthető. A tanulmány célja bemutatni a szántóföldi komposzttrágyázásos kísérlet hatását a termesztett növények mennyiségi és minőségi paramétereire, valamint a talaj penetrációs ellenállására.