Az autonóm járművek társadalmi elfogadottságára, illetve a technológiával kapcsolatos várakozásokra irányuló empirikus kutatási előzmények a nemzetközi szakirodalomban - Páthy, Ádám (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2019)
Az autonóm járművekre vonatkozó társadalmi várakozások vizsgálata egyre nagyobb hangsúlyt kap az önvezető technológiához kapcsolódó kutatások között az elmúlt években. Mind a kutatások módszertani vetületével, mind pedig az empirikus adatfelvételek tartalmával kapcsolatban érdekes kérdések merülnek fel, mivel egy olyan koncepció és technológia áll a középpontban, amelynek működésével, jellemzőivel kapcsolatban nincsenek „hétköznapi” tapasztalataink. A tanulmány kísérletet tesz arra, hogy röviden összefoglalja és bemutassa a témához kapcsolódóan alkalmazott vizsgálati módszereket, valamint azokat a kérdésköröket, amelyek az autonóm járművekkel kapcsolatos társadalmi várakozások és viszonyulások középpontjában állnak.