Alulról jövő kezdeményezések a terület-, és településfejlesztésben - Szemerédi, Eszter (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2017)
E tanulmány a hatalom felsőbb szintjeiről indított „top-down” fejlesztéssel szemben a „bottom-up” jellegű, alulról jövő területfejlesztési kezdeményezéseket állítja a vizsgálódás középpontjába. A célja, hogy érzékeltesse a helyi szint fontosságát, és bemutassa a 2010 és 2015 közötti időszakban a helyi közösség által vezérelt, sikeresen megvalósított fejlesztéseket, kezdeményezéseket. A felvonultatott példákon keresztül szemlélteti, hogy milyen lehetőségei vannak ma egy térségnek, településnek saját sorsa kézbe vételéhez. A tanulmány egyben egy állapotképet is ad az ilyen típusú területfejlesztési formációkról és a jó gyakorlatok bemutatásával lendületet kíván adni a jövőbeni alternatív kezdeményezésekhez.