Regionalizmus Közép-Ázsiában - Vasa, László (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2020)
Közép-Ázsia jelentősége a Szovjetunió megszűnése után értékelődött fel, geopolitikai helyzetének és ásványkincseinek köszönhetően. A térségi regionalizmus elemzése kifejezetten izgalmas feladat, mivel az érintett országok egyszerre vannak integrációs kényszerben és jelentős nemzetépítésben is. A tanulmány vizsgálja a közép-ázsiai együttműködés hátterét és dinamikáját a legújabb kor különböző időszakaiban, valamint feltárja a térséget érintő regionalista kutatások elméleti dilemmáit. A kutatás célja azon okok feltárása, amelyek miatt az endogén integrációk eddig nem jöhettek létre. Az országok közötti együttműködések elemzése az integrációs modellekkel történt (a klasszikus és az összetartó integráció), illetve a régió integrációs történelmének elemzése segítségével megtörtént az együttműködések endogén és exogén kontextusba való elhelyezése. A közép-ázsiai elvetélt integrációk elemzése Magyarországon kevésbé kutatott terület, így a térség együttműködési lehetőségeinek nagyhatalmi játszmákba helyezett elemzése mindenképpen időszerű. A közép-ázsiai regionális együttműködés fejlődése mindenképpen pozitív fejlemény, azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben a regionális együttműködés bármilyen módon is formálissá válik.