A közép-kelet-európai HR alakulásának empirikus bizonyítékai nemzetközi összehasonlításban (2004–2016) 2. rész - Karoliny, Martonné; Poór, József; Kovács, Ildikó Éva; Balogh, Gabor; Borgulya, Istvánné; Csapó, Ildikó; Gábrielné Tőzsér, Györgyi; Illés B., Csaba; Nemeskéri, Zsolt; Sipos, Norbert; Szeiner, Zsuzsa; Tóth, Katalin; et al. (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2020)
Napjaink munkaerőpiaci környezetében tapasztalható jelenségek élénk reakciót igényelnek a HR egyes funkcióinak gyakorlatától. A rendszerváltást követően a munkavállalói létben növekvő munkahelyi elvárások azonosíthatók az egzisztenciális bizonytalansági jelenséggel párhuzamosan – egyre inkább – függetlenül attól, hogy egy munkáltató szervezet milyen szférában lát el szolgáltató vagy termelő tevékenységet. A szervezet munkaadói oldalának reakciója sem késlekedhet a teljesítményértékelés, a személyzet képzése és fejlesztése, a karrierfejlesztés, az ösztönzés és juttatások rendszerének kialakítása, a munkavállalói érdekképviselethez kapcsolódó kommunikációs területeken. A szakirodalmi és kutatói megállapítások szerint ugyanis olyan HR funkciókról van szó, melyek szervezeti célokhoz, stratégiához, kultúrához történő illesztése jelentős hatást gyakorol a szervezeti működés hatékonyságára. Ezen funkciókhoz kapcsolódó hatékony HR tevékenység révén pedig a munkavállalói elkötelezettség és odatartozás-érzés növelhető, mely napjaink HR kihívásainak fókuszában helyezkedik el. A jelzett kérdések jobb megértéséhez nyújt újabb támpontokat a kétrészes tanulmány második fele.