Az SSC szektor és területi kérdései Magyarországon - Juhász, Krisztina (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2025)
A tanulmány célja a magyar SSC-k (Shared Service Center) területi szempontú elemzése, kiemeleten az ágazat területfejlesztő hatásának értékelése. A szektor dinamikus magyarországi növekedésében kulcskérdés a képzett munkaerőhöz való hozzáférés, ami a telítetté váló fővárosi piac mellett felértékelheti a vidéki telephelyek fontosságát. A beruházások teremtette pozitív externáliák, a munkaerő megszerzését és megtartását célzó vállalati intézkedések (oktatásfejlesztés, vonzó munkahelyi környezet megteremtése, munkaadói márkaépítés (employer branding), különféle társadalmi felelősségvállalás (CSR) tevékenységek hozzájárulnak a városok településfejlesztési céljainak eléréséhez is. A tanulmány néhány sikeres hazai példán igazolja, hogy vidéki városok is részesülhetnek a szektor növekedéséből, ehhez azonban a városvezetés aktív szerepére, az érdekelt felek kooperációjára, ingatlan- és oktatásfejlesztésre van szükség.