A közétkeztetésben részt vevő általános és középiskolás diákok táplálkozási vizsgálata Győr és Mosonmagyaróvár agglomerációjában - Ivancsóné Horváth, Zsuzsanna; Kőmíves, Csaba (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2025)
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet jelentős mértékben változtatta meg a közétkeztetés szabályait, az ételkészítés technológiáját, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagokat. A tanulmány azt vizsgálja, hogy az intézmények az elmúlt három év alatt mennyire tudták megvalósítani a törvényi követelményeknek való megfelelést az általános- és középiskolák menzáin és erről mi a gyerekek véleménye. A kutatás első lépéseként mélyinterjú készült a közétkeztetésben résztvevő szakemberekkel, majd válaszaik alapján került összeállításra egy kérdőív, melyet 447 általános- és középiskolás diák töltött ki Győrben, Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetükben 2017-ben. A minta nem reprezentatív. A tanulmány a kérdőíves kutatás főbb eredményeit ismerteti. A tanulmány fő konklúziójaként megfogalmazható, hogy a megkérdezett diákok többsége a hagyományos magyar konyha ételeit preferálja a szakirodalomban megfogalmazott „egészséges” ételekkel szemben, a válaszadók egynegyed része próbál mértékletesen és „egészségesen” táplálkozni.