Újfajta karrierutak: A változatos és a határvonalak nélküli pályafutási modellek[ - Batizi, Dávid (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2017)
A tanulmány célja bemutatni a hagyományos karrierformákat egyre jobban felváltó újfajta karrierutakat, elsősorban a változatos és a határvonalak nélküli pályafutási modelleket. Továbbá kiemelni, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a munkaadók és a munkavállalók közti viszonyra. Ismertetjük az átalakulás mögött rejlő legfontosabb mozgatórugókat, és hangsúlyt fektetünk a pszichológiai szerződés átalakulásának bemutatására. Vizsgálatunk kiindulópontjaként a karrier meghatározását választjuk, ugyanis a kifejezés fogalma önmagában hordozza a sikeres karrierrel szemben támasztott elvárásokat. Ezután elsősorban az angolszász szakirodalom feldolgozásával és kritikai elemzésével mutatunk rá, hogy mit jelent a változatos és a határvonalak nélküli pályafutási modell. Hasonlóképpen kerül megvizsgálásra a pszichológiai szerződés változásának hatása az újfajta karriermodellekre. Végül kritikus szempontból is megvizsgáljuk a két karriermodell elméleti létjogosultságát.