A kultúra által generált központi helyek a globalizálódó világban - Morvay, Szabolcs (Tér - Gazdaság - Ember/Journal of Region, Economy and Society, 2025)
A kultúra egy város kiemelkedő jelentőségű értéke. Kulturális élete egyfajta lüktetés, impulzus, mely állandó mozgást, erőforrást ad lakosai számára. Azonban a globalizáció új folyamatokat indított el, melyek közül némely előnyös, más pedig hátrányos befolyással bír a nemzetek, régiók vagy városok saját kultúrájára. Az uniformizálódás magában hordozza az egyedi kultúra elveszítésének eshetőségét, ugyanakkor a globalizáció nyitottságot is jelent, illetve olyan új csatornák előkerülését, melyeken keresztül akár jobban megismertethető egy város más országok, más városok lakói számára. A város viszont nemcsak épületek, intézmények jól megkomponált együttesét jelenti, illetve nem pusztán dolgozó emberek tömegét, hanem értékeket is, melyek az ember szellemi alkotóképességéből születnek, illetve abból a talán sokszor nem is tudatos megfontolásból, hogy emberi pályafutásunk során a szépség, zeneiség, értékteremtés egy magasabb rendű értelmet és tartalmat ad életünknek, melyekre büszkék lehetünk, és amit érdemes a nagyvilág szeme elé tárni. Ekképpen a globalizáció új csatornáin át egy város törekedhet arra, hogy Európa vagy glóbuszunk polgárainak mentális térképén központi helyet fogaljon el kulturális értékei okán.